Samsu Börek (Samsun/Türkiye)

Küçük bir evin mutfağında başlayan emek dolu, sıcacık bir hikaye bu…

Kurucumuz Ümit Dedezade, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra vatani görevini yapmak için askere gider. Annesi Ümran Hanım, askerlik görevi sırasında onu ziyaret eder. Tabi ki tüm anneler gibi eli boş gitmez ve kendi elleriyle açtığı su böreğini de yanında götürür. Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyelim: Ümran Hanım, tüm eşraf tarafından temizliği, titizliği, çalışkanlığı ve elinin lezzeti ile nam salmış bir ev hanımıdır. Ümit’in asker arkadaşları da herkes gibi onun su böreğini çok sever. Samsu Börek’in ilk kıvılcımları, Ümit’in aklına ve kalbine tam da o anda düşer.

Ve bir gün askerlik biter. Ümit, memleketi Samsun’a, ailesinin yanına döner. Ümran Hanım yine marifetini konuşturur ve ziyaretine gelen misafirlere lezzetli su börekleri yapmaya devam eder. Ümit, annesinin bu yeteneğinden ilham alarak cesaretlenir ve fikrini ailesiyle paylaşır. Bir gıda mühendisi olarak kurumsal firmalarda çalışmak yerine, annesinin yaptığı su böreğini üretmek ister. Ancak bu fikir başkaları tarafından alaya alınır. Sonuçta Ümit, mühendislik okumuştur ve iyi maaşlı bir işte çalışmalıdır, öyle değil mi? Ancak ailesi, onun bu fikrini asla küçümsemez; tam tersine ona sonsuz destek verir. Ne var ki, bir dükkan açacak veya yatırım yapacak maddi güçleri yoktur. Ama tutkuyla çalışacak bir bağlılıkları vardır. Kollar sıvanır ve işe koyulurlar.

Çalışma demişken… Öyle bir çalışma ki, dükkan açacak paraları olmadığı için evde tüm eşyalar kaldırılır, ikinci el fırınlar ve dolaplar alınır. Ümran Hanım börekleri açar, Ümit ise sabah saat üçte kalkarak börekleri pişirir ve fırınlara, pastanelere, kahvaltı salonlarına dağıtır. Bu düzende iki yıl geçer. Küçücük bir evin içinde, büyük bir emekle dolu iki yıl… Artık siparişlere yetişmek mümkün değildir ve bir dükkan açma vakti gelmiştir. Peki, markanın adı ne olacaktı? Ailenin babası bir fikir ortaya atar: Samsun’un “SAM”’ı ile su böreğinin “SU”’su birleştirilir ve SAMSU BÖREK doğar.

Önünden insan geçmeyen, fakat temiz, sıcacık bir sokakta küçük bir dükkan açılır. Ancak standart bir börekçi düşünmeyin. Ümran Hanım’ın temizliğe ve titizliğe verdiği önem burada da kendini belli eder. Oğlu Ümit de aynı disipline sahiptir, hatta boğazı kulağı geçer denir ya, işte tam da öyle olur. Temizliğe ve düzene tutkuyla bağlıdır. Bahsettiğimiz dükkan diğerlerinden farklıdır; tamamen camlarla çevrili, kapalı hiçbir bölmesi olmayan, üretimin herkes tarafından görülebildiği bir iş yeri. Bembeyaz giyinmiş annelerimizin el emeği ve lezzetleri ile bu mutfağın başında da Ümran Hanım vardır.

Neden “ev lezzetleri” diyoruz biliyor musunuz? Çünkü burada standart börekler değil, annelerimizin evde yaptığı o lezzetlerin peşinden gidildi. Öyle ki, Samsu Börek’ten ürün alan müşterilerimizden sık sık şu sözleri duyarız: “Bu su böreğini yedim ve kendimi annemin evinde sandım.” İşte tam da bu! Şeffaf üretim anlayışı ve anne lezzeti birleşince, Samsu Börek kurulduğu günden bugüne büyümeye devam etti. Bugün 8 şube ve 1000 metrekarelik bir üretim tesisi ile sizlere hizmet vermekten gurur duyuyoruz.

seal image
Verilen Hizmetler
  • ERP Proje Yönetimi ve Yazılım Hizmetleri